Forskning på “Demenskoret” viser positive effekter for deltakerne

Bilde forrige side: Julie Marie Naglestad/ NORDISK BANIJAY/NRK

NRKs nye serie “Demenskoret” vekker stor begeistring og engasjement blant seere over hele landet. Forskere ved Cremah (Center for research in music and health) ved Norges musikkhøgskole har fulgt koret og har oppsummert sine funn i forskningsartikkelen “Kor, Demens og Livskvalitet” (Stensæth, Asskildt, Brean, Johansson, Stedje og Kvamme 2023. https://www.musikkterapi.no/nyheter/kor-demens-og-livskvalitet). I denne studien har forskerne sett på hvordan deltakelsen i koret påvirket kormedlemmenes atferdsmessige og psykologiske symptomer på demens, depresjon, apati, livskvalitet og humør.

Foto: Jule Marie Naglestad/NORDISK BANIJAY/NRK

Humøret tydelig bedre

Stensæth et.al (2023) opererte med 5 ulike standardiserte måleinstrumenter/spørreskjemaer i studien. Et av spørreskjemaene som måler humør i øyeblikket ble fylt ut av deltagerne og deres pårørende før og etter hver av de 12 korøvelsene. I dette spørreskjemaet krysser man av tegninger av ansikt som uttrykker seks ulike følelser: godt humør, dårlig humør, sint, trist, bekymret og glad. Dette spørreskjemaet var det som ga tydeligst resultat i studien. For hele gruppen viste spørreskjemaet at humøret var bedre etter enn før øvelsen. Dette funnet viste også signifikant effekt. Signifikant effekt sier noe om at det er lite sannsynlig at dette resultatet er tilfeldig.

Foto: Anne Sørmarken Vestly/ NORDISK BANIJAY/NRK


Jevnt over positive resultat

De fire andre spørreundersøkelsene bekreftet tidligere forskning gjort på de ulike på områdene; målingene viste ingen negative endringer, og noen positive tendenser innen alle felt. Forskerne i studien påpeker også at det er behov for flere studier med flere deltakere over en lenger periode, og å inkludere kontrollgrupper i nye studier. Forskergruppen vedgår at resultatene kanskje vil kunne se annerledes ut når kordeltakelse gjennomføres utenfor rammene av en omfattende fjernsynsproduksjon. Det er også behov for å se om kvalitative data kan utfylle noen av de positive, men likevel begrensede, funnene i studien (Stensæth et.al 2023). 

Les hele forskningsartikkelen her: https://www.musikkterapi.no/nyheter/kor-demens-og-livskvalitet 

Forrige
Forrige

Lærere i helsearbeiderfag synger!

Neste
Neste

Gratis tilgang til ressursportalen Syng Sammen i november og desember